Как да преодолеем желанието си да се сравняваме или да бъдем като другите за по-щастлив живот

Да знаеш как да преодолееш зачистта всъщност е да знаеш как да преодолееш себе си. Може да имате идеи за това кой трябва да бъдеш, често въз основа на много високи или нереалистични стандарти, на които виждате, че другите подражават. Когато завиждаш на другите, това не се дължи на това колко имат. Това се дължи на това колко малко се възприемаш.

Например, социалните медии, получаването на харесвания и показвания на страници е новият показател за популярност. Хората се стичат към вашия профил? В крак ли сте с влиятелните в Instagram? Маркетирате ли се правилно? Имате ли лична марка? Имате ли следени? Имате ли всички най-нови неща? Харесвате ли приятелите си?

Щастлив ли си?

Има значение само един от тези въпроси – дали сте щастливи или не. Когато завиждате, е трудно да оставите положителни чувства към себе си и живота. Играете постоянна игра за сравнение с другите и всичко се превръща в конкуренция.

Това ви оставя идеал за това кой можете да бъдете, вместо да се чувствате добре от това, което вече сте. Добре е винаги да искате да се подобрите, но има ограничение. Има момент, в който трябва да се погледнете и да мислите, че това което виждате е достатъчно. В противен случай никога няма да „успеете“.

Успехът винаги ще бъде това неуловимо нещо, което се опитвате да схванете, когато се сравнявате с другите. Изпълнявате състезание, което не е ваше, и пропускате човека, който наистина сте предназначени да бъдете.

Добрата новина е, че можете да преодолеете завистта за по-щастлив живот. Все още можете да постигнете целите си и да приемете пътя си. Можете да спрете да проверявате кой ви проверява в социалните медии. Можете да дишате малко. Можете да се научите да казвате „не“.

Можете да цените другите, като същевременно не искате да станете такива. Можете да изберете щастие, свързано със самосъстрадание, изпълнение и цел, неща, които ви отдалечават от завистта- и можете да започнете сега.

Ето 5 начина как можете да преодолеете завистта и да станете по-щастливи в живота.

1. Не става въпрос за неотстъпност
Външният вид не е всичко. Не е нужно да следвате това, което е лъскаво и ново. Не е нужно да отговаряте на очакванията на другите за вас.

Ако не искате да направите нещо, кажете „не“. Ако не искате да бъдете нещо, кажете „не“. И ако не искате просто да следвате примера на друг, кажете „не“.

Вие имате силата да контролирате вашите решения – вашата съдба.

Ако някой има всичко перфектно, може да не е всичко, което мислите. Може да е изображение или фасада. Защото ако погледнете по-дълбоко, всеки има недостатъци. Всеки има неща в себе си, които не харесва.

Никога не знаете дали някой може да ви гледа като пример. Може да сте човекът, който да ръководи, вместо да следва. Вместо да търсите вдъхновение, БЪДЕТЕ вдъхновение. Това ще промени играта.

Може да се страхувате от отхвърляне, когато се опитвате да станете като другите. Но какво, ако се чувствате комфортно със себе си до такава степен, че другите да смятат, че и на вас ви е удобно?  Може би всички също чакат да се отпуснат и да се успокоят.

Първоначално сравняването на себе си с другите може да бъде трудно. Избягвайте задействанията, които ви карат да се сравнявате с другите, като не гледате нечии социални медии или не си правите почивка, за да работите върху себе си – избягвайте определени хора, които ви поставят или правят нещо спонтанно, вместо просто да следвате околните. Можете да изберете живота си. Можете да намерите щастие.

2. Намиране на удовлетворение
На скала от 1-10 как се отнасяте към живота си?

Ако сте в долния край, вие сте най-податливи на копиране на други. Не е нужно обаче да доказвате на никого нищо. Ако откриете удовлетворение от живота си, гордейте се с него.

Докато можете да намерите някакво удовлетворение, можете да се концентрирате в това, което е добро и правилно и да намерите някакъв смисъл във всичко. Можете да преодолеете завистта към другите и да оставите амбициите си да бъдат ваши. Когато намерите удовлетворение, откривате новооткрита любов към живота – и това е щастието.

Да бъдеш доволен не става лесно. Човешката природа е винаги да иска повече – повече неща, повече време, повече постижения, повече пари, още повече и повече. Вместо това благодарността може да сведе до минимум завистта. Бъдете благодарни, че сте тук, и ще видите какво си струва.

Давате ли приоритет на живота си? Ако се чувствате недоволни, може да се наложи да пренастроите ценностната си система. Не става въпрос за вашата репутация. Става въпрос за вашата реалност.

Честен ли си със себе си в това, което ти трябва? Ако не, започнете там. Започнете с това, което ви прави щастливи, без да се налага да имате причина за това – без да искате повече или да мислите какво може да ви донесе. Просто се влюби в живота, който живееш. След това ще бъдете доволни.

3. Гледайте себе си, а не другите
Ами ако всичко, което правите, всъщност е правилно? Ами ако сте добре както сте? Ами ако няма от какво да се страхувате?

Несигурността и отчаянието са това, което кара хората да се копират един друг. Липсата на увереност пречи на хората да се върнат към себе си и да преодолеят ревността. Може да разберете кой сте всъщност или да разберете кой е някой друг. Можете да изберете само един човек да бъдете – изберете себе си .

Не си виновен, че може да се чувстваш несигурен. Ако слушате малкия глас отвътре, може да откриете, че любовта към себе си е това, от което се нуждаете, а не от обществено одобрение. Но е лесно да бъркате двете.

Когато почувствате, че нямате нищо ценно, поглеждате към другите, мислейки, че имат повече. Време е да се обърнете към човека, който ви познава най-добре – към вас самите. И само вие можете да се представите.

Завистта може да ви накара да се обърнете към всеки друг, но не и към вас. Това може да навреди на взаимоотношенията, да предизвика напрежение и да предизвика допълнителен стрес, но вие имате известен контрол.

Разпознайте, когато ставате завистливи и работете върху оправяне на отношенията, които имате с човека, защото завистта се случва на всеки. Просто трябва да знаете кога ви се случва.

Вместо да събирате черти, ценности, приоритети, страсти и т.н. от друг човек, дръпнете отвътре. От това зависи вашето щастие. Така че, откажете се да следвате тълпата, защото те може би вървят в грешната посока. Време е да направите крачка напред като истинските вие.

4. Да бъдеш свой собствен идол
Един ден няма да погледнете назад и да си помислите: „Толкова съм щастлив заради цялата си енергия, вложена в други хора.“ Вместо това ще се обърнете назад и ще си помислите: „Толкова съм щастлив, защото трябва да бъда себе си и да живея пълноценен живот.“

Когато сте свой собствен идеал, вие сте и свой собствен защитник. Говорите за това, от което се нуждаете, и се грижите за себе си. Никой не може да го направи вместо вас.

Понякога може да изчакате другите да ви потвърдят, преди да оцените себе си. Вместо това, опитайте се да стоите високо с това, което имате, и ще отидете по-далеч.

Когато се мотивирате със здравословни средства, разчитате по-малко на завист или съревнование, което да ви подхранва и това ви позволява да преодолеете завистта. Когато ставате всяка сутрин и решите, че животът си заслужава, това решение променя живота. Може би онези, към които се стремиш, гледат и към теб. Трябва да решите, че гласът ви има значение.

Положителните мисли са чудесен начин да се мотивирате.
Например:

Достатъчно съм …
Аз съм цял.
Аз съм достоен.
Обичан съм.
Аз съм …
Продължавай. Продължавайте да казвате „Аз съм.“ Това ще ви даде възможност да не се налага повече да завиждате на другите.

5. Реалистични очаквания
Всеки иска да бъде на върха. Всеки също иска лесния начин да стигне до там. Но има по-добър начин от това да бъдеш като всички. Не е задължително винаги да имате отговорите, за да са автентични. Просто трябва да имате реалистични цели.

Няма лесен начин за нищо и ако има, най-вероятно ще струва твърде много. Когато изберете пътя, който е най-подходящ за вас, той може да е самотен.

Пътят ви може да е по-малко изминатият. Възможно е да нямате много друго освен вашето виждане за това кой искате да бъдете. Но знаете ли какво? Имате свой собствен път.

Не всеки в крайна сметка прави това, което иска да прави в живота; понякога завистта има думата в това. Понякога завистта и ревността ви изтръгват от реалността. Започвате да се отклонявате от пътя, предназначен за вас, преминавайки в пътищата на другите. Там може да се изгубите и преди да се усетите, вече е късно да се обърнете назад.

Все пак има надежда. Можете да останете в курса и да бъдете човекът, за който сте предназначени. Можете да се освободите от ревността и тази мъка, за да бъдете някой друг, освен себе си.

Няма перфектен човек. Но има съвършено щастие в това да си това, което си. Можете да го намерите, като оставите всичко да си отиде. Тогава знаеш, че си достатъчен.

Финални мисли
„Цветето никога не мисли да се състезава с цветето до него. Просто цъфти. ” – Неизвестно

Време е да оставите ревност и завистта зад себе си. Обичайте себе си и ще обичате живота си. Какво може да загубите?

Открийте кой сте, като оставите очакванията на другите. Автентично се появявайте всеки ден и казвайте: „Тук съм“ Научете как да преодолеете ревността и завистта и щастието ще дойде, след като го направите.

0 Comments

Leave a Comment

Последвайте ни

INSTAGRAM

Реклама

Последвайте ни